Avsnitt 16: Strozzapreti ai pomodorini arrostiti – Präststryparpasta.

Anders får ett andligt uppvaknande och skapar underverk av få men heliga ingredienser. Jonas ställer sig i predikstolen och drar valsen om prästen som satte i halsen.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 16: Strozzapreti ai pomodorini arrostiti

4 pers

500 g 00-mjöl
1-2 dl vatten

800 cocktailtomater typ romantica
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
1 kvist rosmarin
1 msk socker
1 tsk salt
2 dl parmesan

Häll ut mjölet på en bänk och gör ett hål i mitten. Häll i lite vatten i hålet och blanda med mjöl så att det bildar en deg.
Upprepa processen tills det blir en lagom fast deg. (ska kännas lite som trolldeg i konsistensen). Gör en boll av degen, vira in i plastfilm och låt vila i ca 30 minuter.

Gör med hjälp av pastamaskin eller kavel en 3 mm tjock platta. Skär ut 3 cm breda remsor och rulla dessa mellan handflatorna så att det bli långa korkskruvar. Nyp av ca 8 cm långa bitar.
Pudra på lite mjöl och ställ åt sidan.

Halvera tomaterna och lägg med snittytan upp på en ungfast form. Skär vitlöksklyftan i papperstunna skivor och placera på tomaterna. Lägg på ett barr rosmarin och till sist lite socker, salt samt lite olivolja. Baka i 150 gradig ugn i ca 30 minuter eller tills tomaterna blivit lite svarta på toppen. Sänk värmen till 100 grader. Låt tomaterna vara inne tills de har krympt till halv storlek. Ta undan några stycken att garnera med och mixa resten till en slät sås. Blanda i 1 dl olivolja under omrörning.

Koka Strozzapretisarna i rikligt med saltat vatten i ca 4 minuter. Värm under tiden upp tomatsåsen i en panna. Blanda pastan i tomatsåsen och tillsätt parmesan och rör om.

Servera med några av de sparade tomthalvorna, lite basilika och några droppar olivolja och för guds skull...Sätt inte i halsen!