Avsnitt 14: Zabaglione con arancia rossa, nocciole e rosmarino – Dessert på blodigt allvar.

Efter ett fatalt missförstånd förenas Anders och Jonas över en vintrig siciliansk klassiker. Det filéas, krossas, piskas och emulgeras så det står härliga till i Il Podino-köket.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 14: Zabaglione con arancia rossa, nocciole e rosmarino

4 pers

Hasselnötter, Apelsin och Rosmarinsirap
200 g hasselnötter med skal
4 st blodapelsiner
1 kvist rosmarin
1 dl socker
1 dl vatten

Sjud långsamt upp socker och vatten i en kastrull tills att sockret har löst upp sig. Lägg i barren från en kvist rosmarin och låt svalna.

Rosta hasselnötterna i en torr panna i ca 7-10 minuter eller tills att skalen börjar spricka. Låt svala något och för över i en kökshandduk. Gnugga tills att skalen lossnar. Krossa nötterna i en mortel och ställ åt sidan.

Skär bort allt skal samt det vita från apelsinerna och skär ut fileerna, krama ur lite juice ur den skurna apelsinen och ställ åt sidan.

Zabaglione
4 ägg-gulor
2 dl marsalavin (eller något annat desertvin)
2 dl socker

Häll alla ingredienser i en bunke gjord av ett material som leder värme bra (stål eller glas) och vispa så att sockret löses upp.
Koka upp vatten i en kastrull. Placera bunken på ovanpå kastrullen med kokande vatten och vispa tills att äggen börjar koagulera och bilda en kräm.

Servera och njuuuut!

Tips...Alkoholen försvinner om man kokar dessertvinet innan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *