Avsnitt 13: Gnocchi di Patate, Burro e Salvia - En het potatis

Anders förklarar varför en mjölig knöl från Säffle passar bäst när man kokar denna italienska klassiker. Jonas berättar vad Kung Edward, Johan Elmander och Karin Boye har gemensamt.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 13: Gnocchi di Patate, Burro e Salvia

4 pers

Gnocchi
800 g mandelpotatis
80 g 00-mjöl
2 ägg
1 nypa salt
 

Sås
150 g smör
20 salviablad
1 dl Parmsan
Salt & Peppar

Koka potatisen med skalet på tills den är mjuk. Slå av vattnet, ställ tillbaks på spisen i en minut eller tills att allt överskottsvatten har ångat bort. Skala potatisen och pressa på en arbetsbänk. Gör en liten grop i mitten av potatishögen och häll i drygt hälften av mjölet, de två äggen och en nypa salt. Vispa försiktigt med en gaffel så att det börjar bilda en deg. Tillsätt så om nödvändigt mer mjöl. Potatisdegen ska precis hålla ihop så tillsätt inte mer mjöl än nödvändigt och arbeta degen så lite som möjligt.
Rulla ut en "korv" med en diameter på ca 7 cm. Dela upp den i 5 cm stora bitar och rull ut dessa till ca 1 cm tjocka stänger.
Skär sedan ut 2x2 cm stora Gnocchi. Strössla över mjöl och se till att dom är separerade (det är annars lätt att de klibbar ihop.

Smält smör under omrörning tillsammans med Salvian i en panna. När smöret börjar bryna är det färdigt.

Koka "Gnocchisarna" i rikligt med vatten med hög sälta. Det ska smaka hav. Rör om och koka tills de flyter upp till ytan.
För över i pannan med salviasmöret och blanda runt. Riv över parmesan och servera.

Snofstips...Har man tid över och vill impa på sina middagsgäster kan man göra ränder i Gnocchisarna med hjälp av en gaffel.
 

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *