Avsnitt 10: Tortellini in brodo - Mer tortellini åt folket!

Anders pysslar med en julig klassiker medan Jonas kämpar för att återhämta sig efter ett svenskt julbord.


Foto och ljudproduktion av Anders Strand

Avsnitt 12: Tortellini in brodo

4 pers

Pastadeg

250 g 00-mjöl
1 ägg
4-5 ägg-gulor

Mixa mjöl, det hela ägget och 4 av äggulorna i en blender. Mixa tills degen blir grynig som couscous. Degen ska vara fast som trolldeg. Justera konsistensen med mer ägg-gula om nödvändigt. Vira i plastfilm och låt via i kylen i ca 1.5.

Fyllning

1 kycklingbröst
50 g mortadella
1 dl riven parmesan
0,5 - 1 dl grädde
muskot, salt & peppar

Skär igenom kyckling och mortadella grovt. Mixa i blender i några sekunder tills att det blir en grov färs. Mixa inte för länge då färsen kan skära sig. Häll i parmesan och 0,5 dl av grädden och mixa ytterligare några sekunder. Tillsätt riven muskot (försiktigt), salt och peppar. Justera konsistensen med mer grädde om färsen är för tjock. Gör ett kokprov med lite färs för att kontrollera smak.

Tortellini

Kör igenom pastan genom pastamaskinens bredaste vals, vik och upprepa proceduren ca 10 gånger tills degen är len och smidig. Baka ut den gradvis tills den är ca 1,5 mm tjock. Skär 5x5 cm stora kvadrater av pasta och placera en liten bit fyllning i mitten. Vik över kanten så att det blir en trekant. Vik basen av trekanten över pekfingret och knip till. Var noga med att pressa ur all luft.

Servering

Koka upp buljong och salta till lagom sälta. Koka tortellinisarna i ca 4 minuter. Servera i djupa tallrikar, ringla över olivolja och garnera med fint skuren bladpersilja. 

Lyxtips...Koka upp en egen kastrull med buljong som du inte kokar någon tortellini i utan bara använder till servering. Den blir klarare då.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *